Showcase Toekomstige Woningbouw
THE NATURAL PAVILION IS DE SHOWCASE VOOR DE TOEKOMSTIGE WONINGBOUW
The Natural Pavilion wil bezoekers van de Floriade 2022 inspireren en laten zien hoe we als samenleving natuurinclusief kunnen wonen, leven en werken. Het gebouw is vrijwel geheel opgebouwd uit natuurlijke (biobased) materialen en is een letterlijke opeenstapeling van innovaties.
In het ontwerp van The Natural Pavilion zijn de ruimtelijke opgaven (woningbouw, binnenstedelijke verdichting) gekoppeld aan de transitie-opgaven (energie, circulariteit, biodiversiteit). Voor elk onderdeel van het gebouw is gekeken naar de duurzaamheidsprestaties, de stikstofuitstoot die gepaard gaat met de winning van grondstoffen en toepassing er van in het paviljoen en optimalisatie van het gebruik van natuurlijke, biobased materialen. Door een hoge mate van industrialisatie en digitalisering is de milieu-impact geminimaliseerd.
DUURZAME INNOVATIES VOOR TOEKOMSTIGE (WONING)BOUW
Het paviljoen laat de mogelijkheden zien van de toepassing van groen in de woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, duurzame funderingsoplossingen, een optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, natuurlijke ventilatie en minimaal energiegebruik.
Parametrisch ontwerpen wordt toegepast om het ontwerp te optimaliseren op het gebied van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheid. Nieuw is dat het parametrisch ontwerp gekoppeld wordt aan de Milieu Impact Monitor zodat real-time de CO2 footprint van het ontwerp van het gebouw berekend kant worden.
CIRCULAIR BOUWEN
Het ontwerp van The Natural Pavilion is modulair opgezet. De constructieve basis wordt gevormd met de HoutKern bouwmethode, een logisch stapelbaar, schakelbaar en uniform bouwsysteem.
Flexibel en aanpasbaar bouwen: de huidige woningmarkt en de toekomstige bouwmaterialenvoorraad vragen om oplossingen die ook voor de (onbekende) toekomst een meerwaarde hebben. De modulaire bouwmethode van The Natural Pavilion maakt gebouwen demontabel, aanpasbaar en flexibel uit te breiden of te re-configureren. Het paviljoen zal zelf ook een showcase zijn voor hergebruik: na de Floriade wordt het afgebroken en – als reizend paviljoen – op andere plaatsen in Nederland weer opgebouwd als tentoonstellingsruimte.
BIOBASED MATERIALISATIE
Het paviljoen bestaat voor 95% uit biobased materialen die grotendeels hun oorsprong in Nederland hebben. Het constructieve hout voor The Natural Pavilion komt uit de bossen van Staatsbosbeheer op de Veluwe. Zo uit het bos naar het paviljoen: een meer directe opslag van CO2 is bijna niet denkbaar.
Niet alleen hout wordt toegepast, vele andere biobased materialen zijn in The Natural Pavilion te vinden. Het paviljoen is namelijk een showcase voor biobased materialen die toegepast kunnen worden in de woningbouw. Van materialen vanuit de landbouwsector, tot aan marine producten en materialen vanuit reststromen uit de stad zijn in de wanden te zien. Deze komen in de komende jaren beschikbaar voor de (grootschalige) woningbouw.
MILIEU-IMPACT ZO KLEIN MOGELIJK
De optelsom van alle factoren maakt dat de milieu-impact van The Natural Pavilion minimaal is. Factoren die hierbij een rol spelen: de geïndustrialiseerde prefabricage, de lichte bouwmethode en daaraan gekoppelde lichte fundering, de optimalisatie van ontwerp- en bouwprocessen door digitalisering en – last but not least – de toepassing van biobased materialen (95% van het totaal aan gebruikt materiaal). De MPG-score (Milieu Prestatie Gebouw) van The Natural Pavilion is kleiner dan 0,25 en daarmee uitermate gunstig voor de snelle realisatie van bouwprojecten.
The Natural Pavilion is onderdeel van een ontwikkelingsprogramma van onderzoeksinstituut TNO om emissieloos bouwen te kunnen versnellen.
THE NATURAL PAVILION IS EEN CIRCULAIRE BUSINESS CASE
Door de demontabel-, aanpas- en uitbreidbaarheid van de HoutKern Bouwmethode zal The Natural Pavilion in de toekomst in verschillende vormen terug te zien zijn. Na afloop van de Floriade krijgt het paviljoen een tweede leven als reizend natuurpaviljoen. Het is een inspiratiebron voor de bouwsector.